طرح تعرفه‌ای ترامپ سود برای آمریکا یا ضرر؟

نویسنده:

اهورا مستعلی‌پور

طرح تعرفه‌ای ترامپ

این روزها توجه‌ها در جهان به اجرایی شدن طرح تعرفه‌ای ترامپ روی کالاهای وارداتی از کشورهای دیگر جلب شده است. این مسئله خیلی از اقتصاددان‌ها را درباره‌ی آینده‌ی اقتصاد جهان نگران کرده است.
اقتصاددان‌ها معتقدند با طرح تعرفه‌ای دونالد ترامپ خیلی از کشورها اقدامات تلافی‌جویانه‌ای انجام می‌دهند. آمریکا هم مجبور به واکنش به این اقدامات می‌شود و این کنش‌ها و واکنش‌ها تبدیل به رویارویی فراگیر می‌شود؛ اما با تمامی این حرف‌ها آیا دونالد ترامپ، یکی از تاجران سرشناس آمریکا دچار اشتباهی بزرگ شده است؟
برای جواب‌دادن به این سؤال اول باید مسئله را ریشه‌یابی کنیم تا درست متوجه شویم دونالد ترامپ چرا این طرح تعرفه‌ای را اجرایی کرده است.

طرح تعرفه‌ای دونالد ترامپ
طرح تعرفه‌ای دونالد ترامپ

1: تلافی یا ایجاد توازن

شاید خیلی‌ها فکر کنند آمریکا به‌صورت یک‌جانبه و بسیار بی‌مقدمه‌ای طرح تعرفه‌ای ترامپ را اجرایی کرده است. اما واقعیت چیزی دیگر است. خیلی از کشورهای جهان سال‌هاست روی برخی از کالاهای خاص آمریکایی تعرفه‌ای هر چند ناچیز وضع کرده‌اند. این تعرفه‌ها باعث می‌شود تا کالاهای آمریکایی گران‌تر از کالاهای مشابه داخلی باشند. در این صورت توازن رقابتی بازار هر کشور به نفع کالاهای همان کشور یا دیگر کشورهای دوست به هم می‌خورد. (البته شاید فکر کنی، این خیلی خوب است که هر کشوری از تولید داخلی استفاده کند. نیاز به توضیح و تفسیر نیست. نمونه‌ی داخلی این پدیده چندبرابر شدن قیمت ماشین‌هایب ایمن وارداتی به ایران و سلطه‌ی بی‌چون‌وچرای خودروساز داخلی است که البته بحث ما در اینجا ایران نیست.)

از سویی دیگر نبود تعرفه گمرکی روی کالاهای این کشورها از طرف آمریکا باعث می‌شد قیمت بعضی از محصولات کشورهای دیگر از محصول مشابه آمریکایی در آمریکا باشد و کالای آمریکایی مزیت رقابتی را در بازار خودشان هم از دست بدهد. برای مثال در کشور چین به دلیل داشتن نیروی کار زیاد، هزینه‌ی تولید کمتر است و ارزش هفت‌ونیم‌برابری دلار آمریکا نسبت به یوان چین باعث اختلاف قیمت فاحش بین کالاهای چینی و آمریکایی می‌شود.

2: کشیدن دندان طمع ابرکمپانی‌های آمریکایی در طرح تعرفه‌ای ترامپ

یکی از راه‌های کاهش نرخ بیکاری و تقویت معیشت و اقتصاد مردم این است که شرکت‌های بزرگ، موقعیت‌های شغلی مناسب ایجاد کنند. اما سال‌ها است که شرکت‌های بزرگ آمریکایی مثل اپل در کشورهایی مثل چین و هند فعالیت می‌کنند. دلیل آن هم تعداد زیاد نیروی کار ارزان قیمت به دلیل ارزش پایین واحد پولی این کشورها نسبت به دلار آمریکا و همچنین نرخ بیکاری بسیار بالای آن‌ها است. با خروج این شرکت‌ها از آمریکا و تاًسیس خطوط تولیدشان در کشورهای دیگر، میلیون‌ها موقعیت شغلی مناسب از بین رفت و در سال‌های اخیر حتی به اقتصاد آمریکا ضربه زده است.

3- جلو گیری از خروج ارز از کشور:

واردکردن خیلی از کالا‌ها از تولیدکردنشان به‌صرفه‌تر است. برای مثال بهتر است تراشه‌ها را از تایوان و چین وارد کرد تا آن‌ها را داخل خود آمریکا ساخت. واردات تراشه‌ها باعث می‌شود آمریکا به چند کشور خاص بسیار وابسته شود. در این صورت به اصطلاح پاشنه آشیلش به دست بیگانگان می‌افتد. اما طرح تعرفه‌ای ترامپ باعث می‌شود که تولید تراشه یا خیلی از کالاهای دیگر در خاک آمریکا برای تولیدکنندگان منطقی و به‌صرفه شود.

4- ابزار چانه‌زنی

دونالد ترامپ علاقه دارد در هر مذاکره‌ای دست برتر را داشته باشد. اگر قرار بود تعرفه‌های بین‌المللی برای وارادات کالاهای آمریکایی برداشته شود، ترامپ باید شخضاً تقاضا می‌کرد. شخص تقاضاکننده معمولاً برای خواسته‌اش باید امتیازاتی بدهد؛ اما ترامپ با وضع تعرفه‌ها باعث شد تا بازارها به هم بریزد و سران کشورهای دیگر سراسیمه تقاضای مذاکره کنند. حالا آن‌ها هستند که باید امتیازاتی بدهند.

5- نفع شخصی

ترامپ تاجری باهوش است. او با شوک‌های ناگهانی ارزش بازارهای جهانی را به اصطلاح پامپ و دامپ می‌کند. چون او از قبل برای این تصمیم‌ها برنامه دارد با سرمایه‌گذاری روی بازارها از نوشانی که خودش به وجود آورده است، بهره‌ی مالی هم می‌برد. یکی از این شوک‌های ناگهانی هم طرح تعرفه‌ای ترامپ بود. ممکن است این اصطلاحات برای شما جدید باشد یا دوست داشته باشید بیشتر از بازارهای جهانی سر در بیاورید. دوره‌ی رایگان مبانی ترید آکادمی هومت نقطه‌ی خوبی برای شروع شماست. اگر هم با مبانی آشنا هستید وقت حرفه‌ای شدن با دوره‌ی مانستر ترید آکادمی هومت است.

در نتیجه در پی اجرای طرح تعرفه‌ای ترامپ در سال‌های آینده شاید فشار بر مردم آمریکا زیاد شود. شاید از نظر اقتصادی به دلیل گران شدن برخی از کالاها قدرت خرید مردم آمریکا کمی کاهش پیدا کند. اما در نهایت این تصمیم باعث رشد اقتصادی و بهبود کیفیت معیشتی مردم این کشور می‌شود. طرح تعرفه‌ای دونالد ترامپ نه تنها قمار نیست؛ بلکه مهندسی اقتصادی بسیار بسیار شگفت‌انگیزی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *