برای اینکه در دنیای بازار مالی بتوانی بهترین موقعیت ورود به معاملهها را تشخیص بدهی میتوانی از انواع تحلیل کمک بگیری. تحلیل تکنیکال یکی از آنهاست. این نوع تحلیل بهتنهایی برای به دست آوردن سود کافی است. اما ترجیح این است که برای نتیجهی بهتر از تحلیل فاندامنتال هم در کنار آن استفاده کنی تا درصد خطا کمتر شود. میتوانی یادگیری این علم را با یادگیری رایگان آن با دورهی مبانی ترید شروع کنی و راهت را با دورهی مانستر ترید ادامه بدهی.
تحلیل تکنیکال: علم احتمالات
با اینکه ایرانیهای زیادی در بورس هستند یا سرمایهی رمزارزی دارند، تحلیل تکنیکال برایشان چیزی ناشناخته و عجیب است. آنها فکر میکنند فقط بازارهای پیچیدهای مانند فارکس نیازمند تحلیل است. این باورهای اشتباه موج عظمی از مردم را به بازارهای مالی کشاند و به آنها ضررهای سنگینی وارد کرد. در سالهای گذشته حتی بعضیها ادعا کردند که با ستارهشناسی و پیشگویی میشود وضعیت ثبات جهان و بازارها را پیشبینی کرد. حقیقت این است که اساس تمامی بازارهای مالی جهان، تحلیل است. تحلیل تکنیکال، نوعی علم چندگانه است. با کمک این علم میتوانی رفتار خریدارها، فروشندهها و بازارسازها از نظر روانشناختی تحلیل کنی. با این تحلیل میتوانی پیشبینی کنی که بازار قرار است به چه سمتی حرکت کند. سهامی که مد نظر شماست، گرانتر میشود یا ارزانتر. دانستن این نکته کمکت میکند که بدانی باید در چه قیمتی سهامت (ارز و…) را بفروشی یا بخری.
پارامترها در بازار مالی
علم تحلیل تکنیکال سه نوع پارامتر دارد: قدرت، روند و سطح. هرکدام از این پارامترها نگرشی مناسب برای تحلیل چارت هستند که نقطهی ورود بهینه و مناسب را مشخص میکنند. شاید عکسهایی از این تحلیلها را دیده باشی که معمولاً چارتی هستند که تحلیلگر روی آنها خطوط متفاوت رنگارنگی میکشد. اما استفاده از این پارامترها و خطوطی که برایشان میکشند، دلبخواهی نیست. انتخاب این نواحی و رسم خطوط بهشدت نیازمند دانستن و رعایت اصول درست بر مبنای چرخهی بازار است.
حمایت و مقاومت
یکی از نقاط مهمی که میتوانی با تحلیل تکنیکال به آن برسی، سطح حمایت و مقاومت است.
مقاومت در بازار مالی
در تحلیل تکنیکال مقاومت قیمتی از سهم است که ممکن است سهم بارها به آن رسیده باشد. اما دوباره از آن به قیمت پایینتری برگشته باشد. چرا این اتفاق میافتد؟ چون افراد تأثیرگذار به دلایل مختلفی در آن قیمت سهام خودشان را میفروشند. این کار موجی از فروش راه میاندازد. وقتی عرضهی سهامی زیاد شود، قیمت آن کم میشود.
حمایت
حمایت، قیمت کمی است که سهم بارها به آن رسیده است. اما دوباره به قیمت بالاتر برگشته است. وقتی قیمت سهمی در حال سقوط است، مردمی که بینشی از بازار ندارند، وحشتزده سهمشان را میفروشند. به اصطلاح سوار موج میشوند. اما وقتی قیمت به حدی میرسد که به اصطلاح سطح حمایتی است، بازارساز جلوی موج ریزشی را میگیرد. چطور این کار را میکند؟ سهام را از مردم وحشتزده در پایینترین قیمت میخرد. حالا سهم کم و متقاضی کمکم زیاد میشود؛ در نتیجه قیمت بالا میرود. در این نقطه مردمی که این سهم را در قیمت کمی فروختند، پشیمان میشوند و ضرر میکنند. حالا بازارساز با خرید سهام موجی در جهت مخالف ایجاد میکند. مردم مشتاقانه سهام را میخرند و قیمت بالاتر میرود. اما بازار ساز باز هم قرار است موج را تغییر بدهد. بازار مالی شبیه قطار پرسرعت شهربازی نیست؟ تحلیل تکنیکال دقیقاً پیشبینی رفتار بازارساز است که قاعده و قانون دارد.
انواع استراتژیهای تحلیل تکنیکال
در بازار مالی یکی از معروفترین استراتژیهای تکنیکال پرایساکشن است که ممکن است نامش به گوشت خورده باشد. این استراتژی در ایران و جهان محبوب است و انواع مختلفی هم دارد. مثلاً RTM، البروکس(Al Brooks)، مایکل و… . همهی این استراتژیها قدرتمندند و استفاده از آنها سلیقهای است. چون نتیجهی همهی آنها تقریباً مشابه است. ممکن است شما با یکی از روشها راحتتر باشی؛ پس بهراحتی میتوانی از همان استفاده کنی.
اگر بتوانی این استراتژیها را بهدرستی به کار بگیری، سود به دست میآوری. اما اگر سرسری از آنها بگذری و تسلیم ترس یا اشتیاقت شوی، بازار شما را هم با موجهای سهمگینش میبلعد.
حالا دیگر میدانی که تمام درآمد بازارسازها از ناآگاهی مردم است. پس آنها منتظرند که با احساساتت اشتباه کنی و جیبت را خالی کنند.
انتخاب یا اجبار یادگیری تحلیل تکنیکال در بازار مالی
اینکه شما کدام سبک تحلیل را برای معامله انتخاب میکنی، سلیقهای شخصی است. اما تجربه ثابت کرده است که بهتر است حتماً تحلیل تکنیکال بدانی. این تحلیل به شما کمک میکند که تصمیم بگیری روی چه قیمتی وارد معامله یا از آن خارج شوی. پیشبینی کنی که قیمت چقدر پایین میآید یا بالا میرود. همهی اینها باعث میشود که هم بتوانی سرمایهات را حفظ کنی و هم آن را بیشتر کنی.